Az év teliholdjai

 Legfőképpen az amerikai őslakosoknál megtalálható ez a rendszer, de több másik hagyomány is adaptálta később, ahogy az újboszorkányság is, hogy az év teliholdjainak különböző neveket adtak. A nevek mellé természetesen megfelelések is társultak, így még specifikusabbá téve a holdtöltéket. A holdhónapok nevei többnyire az évben éppen aktuális gazdasági (mezőgazdasági) eseményeket tükrözik, így az idő múlásának remek mérője lehet. Jómagam a 21. századi életvitelemhez társítva elég szoros rendszernek érzem már ezt, de ettől függetlenül az ünneplést megszínesítheti az alább leírtak alkalmazása.


(Kép forrása: Google)

Január: Farkas hold. A nagy hidegek miatt a farkasok ordítását elég sokszor lehetett hallani, innen kaphatta a nevét. Használható: megújulás, túlélés, újjászületés.

Február: Hó hold. Neve a tél végi nagy havazásokból ered. Használható: beavatás, termékenység, megtisztulás.

Március: Féreg hold. A fagy elmúltával a talajlakók felébrednek, és megkezdik munkájukat. Használható: termékenység, megújulás, kreativitás.

Április: Mag hold. Az első vetések idejéből kapta a nevét. Használható: magabiztosság, önbizalom, növekedés, tervezésből a tettekre lépés.

Május: Virág hold. Ez a természetben a virágzás ideje. Használható: szerelem, szenvedély, emberi kapcsolatok, szexuálmágia.

Június: Eper hold. Az eper éréséből kapta a nevét. Használható: házasság, egészség, gyógyítás, otthonvarázslatok.

Július: Őzbak hold. Az őzbakok agancsai ebben az időszakban növekednek a legtöbbet. Használható: siker, előkészületek, aratásra felkészülés, beteljesítés.

Augusztus: Zöld kukorica hold. A kukorica ebben a hónapban még zöld, szeptembertől kezd kiszáradni és megsárgulva arathatóvá válni. Használható: aratás, barátság, emberi kapcsolatok, bőség.

Szeptember: Arató hold. Neve az aratás időszakát tükrözi. Használható: aratás, bőség, siker, gazdagság.

Október: Vadász hold. Megkezdődik a vadászszezon. Használható: halál, elválás, elengedés, befejezés.

November: Fagy hold. Beköszöntenek a fagyok. Használható: gyökeret verés, befejezés, átalakulás, megnyugvás.

December: Hosszú éjszakák holdja. A téli napforduló környékén a leghosszabbak az éjszakáink. Használható: családi varázslatok, otthon, belső munka, meditáció.

Elterjedt még ez az elnevezés is:

Január: Öreg hold

Február: Vihar hold

Március: Szűz hold (chaste)

Április: Pink hold

Május: Nyúl hold (hare)

Június: Forró hold

Július: Bak hold (buck)

Augusztus: Vörös hold (redmoon)

Szeptember: Arató hold

Október: Halott fű hold

November: Fagy hold

December: Tölgy hold

Legkedveltebbek

Samhain

Nap

Tarot és története