Samhain

 Nem csak azért írok erről az ünnepről, mert aktuális, hanem azért is, mert talán mind közül az egyik kedvencem. És mielőtt belekezdenék: boldog ünnepet, kedves olvasóm!

Ahol én élek, nem divat a Halloween, bár mostanában azért csak-csak behozzák már. Mifelénk ilyenkor siratás van, az elhunytakra való emlékezés, a szomorkodás, és jószerivel tilos ilyenkor mosolyogni is.

Ennek ellenére a boszorkány újévként is nevezett Samhain közel sem a szomorúságról szól. A holtak ünnepe, tél kezdete, a Nap fénye egyre gyengébb, egyre tovább van sötét. Az utolsó aratás is befejeződik ilyenkorra. Télre az állatok közül ekkortájt ölték le azokat, akiket nem akartak a következő évig eltartani. A pogány és neopogány mítoszok szerint ilyenkor a legvékonyabb az élőket és holtakat elválasztó fátyol, ezért ilyenkor a legkönnyebb a holtakkal való kommunikáció is.

samhain.jpg

Samhain idején a legtöbben a holtakkal foglalkoznak, jósolnak, keresik a kapcsolatot a túlvilággal, meditálnak. A legcélszerűbb ilyenkor gyertyamágiát alkalmazni, de jó dolog tükörrel és fekete tükörrel is dolgozni. Végezhetünk még bármilyen belső munkát magunkon, meríthetünk inspirációt, kreativitást, gyakorolhatjuk az asztrálprojekciót, de felkészülhetünk a változásokra, kezdhetünk valami újba vagy akár el is hagyhatunk egy rossz szokást. Átkok, megkötések is sikeresek lehetnek ilyenkor, illetve a sötétebb utakon járók a halálmágiát és vérmágiát is ilyenkor űzik előszeretettel. (Nem, ez a blog nem támogatja a fekete macskák áldozását, vagy egyáltalán bármilyen állati áldozatot!)

Samhain éjszakáján használjunk fekete, narancs, piros, sárga, fehér, ezüst vagy arany színű gyertyákat. Viseljünk arany, vas, acél vagy sárgaréz ékszereket. Ha kedveljük az ásványokat, használjunk fekete obszidiánt, ónixot, füstkvarcot, piritet, hematitot, hegyikristályt, szenet, gyémántot, tigrisszemet, karneolt, turmalint, vagy opálokat.

A lakoma készüljön almából, sertéshúsból vagy marhahúsból, mogyoróból és más magvakból, tökfélékből, fehérrépából, tőzegáfonyából, kukoricából, krumpliból vagy kenyérből, kísérheti még forralt bor, almabor, gyógynövénytea is. Herbalisták használjanak babérlevelet, körömvirágot, gyömbért, fahéjat, fokhagymát, bürököt, fekete ürmöt, csalánt, golgotavirágot, rozmaringot, rutát, zsályát, fenyőt, tárkonyt, diót, nadragulyát, gránátalmát. Füstölőként a legjobb a szantálfa, üröm, mirha, cédrus, zsálya, fahéj, gyömbér, eukaliptusz, levendula, narancs, menta és a fenyő.

Ha valamiért nem tudunk ünnepelni, faragjunk egy töklámpást, gyújtsunk meg egy gyertyát, és emlékezzünk egy pillanatig elhunyt szeretteinkre! Tegyük egy tányérra áldozatképpen a holtaknak az első adag ételt az esti menüből, és reggelig hagyjuk ott. Erősítsük meg a ház védelmét, füstöljük körbe a tereket. Ha gyerekekkel ünneplünk, készítsünk mókás süteményeket, faragjunk velük együtt tököt, és menjünk el velük egy esti sétára a közeli parkba! Ha egyedül vagyunk, egy éjszakai séta is tökéletes lehet.

Legkedveltebbek

Nap

Tarot és története