Hold

A legtöbb természeti, politeista és neopogány vallás középpontjában, de legalábbis igen előkelő pozícióban áll ez az égitest. A nap mellett ez a másik, fő szimbólum, amit szinte minden tradícióhoz tartozó boszorkány tisztel. 

A nap párjaként a női nemhez kapcsolják a holdat. A holdnak azonban a négy fázisához négy különböző jelképrendszert társítanak általában, sőt, vannak olyan tradíciók, amelyek az év minden teliholdjához különböző megfeleléseket társítanak.

A holddal végzett varázslatok leginkább akkor lehetnek hasznunkra, amikor intuícióra, megérzésekre, belső békére van szükség, de remekül alkalmazható a női termékenységgel, bőséggel, nyugalommal, békével, szerelemmel, jóslással és az otthonnal kapcsolatos varázslatokhoz is. Ha a holddal dolgozunk, ezüst, fehér vagy világoskék gyertyát használjunk.



(Kép forrása: Google)


A hold ünnepei az év során az esbatok. Egyes boszorkányok megünneplik az újholdat is (én is szoktam egy rövid köszönetnyilvánító rituálét tartani ilyenkor). Az újholdak az új kezdetekre, szokások elhagyására, megújulásra alkalmas időszakok, míg a holdtölték többnyire valaminek a befejezésére, beteljesítésére alkalmasak. Növő hold során végezzünk minden olyan varázslatot, ami a növekedést, gyarapodást szolgálja, legyen az anyagi, egészségi vagy bármilyen más jellegű, míg fogyó holdnál felkészülhetünk valamilyen nagy változásra, de lehet cél az ártó szándék elhárítása, vagy az ártás maga.


Ha magunk szeretnénk holdvarázslatot írni, akkor a legjobb, ha a víz elemmel dolgozunk. A holdszertartások során célszerű egy tál vizet használni, amiben visszatükrözhetjük a hold fényét, de akár egy kristálygömb vagy az üvegkehely feltöltve is tökéletes lehet erre a célra. 

Füstöléshez használjunk tömjént, zsályát, cédrust, babért, mirhát, mentát, orgonát, füzet, nárciszt, fenyőt, fahéjat, ürmöt, levendulát vagy cickafarkat. Ha szeretünk ásványokkal dolgozni, akkor használjunk hematitot, holdkövet, rózsakvarcot, ametisztet, hegyikristályt, szelenitet, angelitet, opált, vagy gyöngyöt.

Az ünnepi menühöz használjunk fenyőmagot, fahéjat, mogyorót, édesköményt, citromot, mentát, almát, körömvirágot, galagonyát, rozmaringot, levendulát, kamillát, zsályát, erdei gyümölcsöket, szárnyas húsokat vagy halat. 

A hold segítségével könnyebben megérthetjük a létezés ciklikusságát, és közelebb kerülhetünk a női misztériumok megértéséhez is.

Legkedveltebbek

Samhain

Nap

Tarot és története